Flere end 85 organisationer, foreninger, skoler, kommuner og virksomheder er for første gang nogensinde gået sammen for at skabe Folkebevægelsen mod Ensomhed. Se mere her.
Flere af os kender sikkert nogen, der ofte føler sig ensomme. Men ensomhed er desværre et tabubelagt område, som netop forstærkes af, at man ikke deler den med nogen.
Flere end 210.000 danskere føler sig ofte ensomme
DANMARK SPISER SAMMEN
– når måltider styrker fællesskaber og skaber nye venskaber
Hvorfor og hvad
Ensomhed mistrives i fællesskaber. Og fællesskaber kan ingen skabe alene. Fælles måltider er samvær med hinanden, hvor vi netop kan styrke fællesskaber og skabe nye.
”Danmark spiser sammen” er en national begivenhed, hvor vi vil gøre det lettere for alle at invitere indenfor og at turde sige ja tak. Vi vil sætte fokus på ensomhed ved at bringe mennesker sammen, der ikke normalt mødes. Vi vil de mange eksisterende initiativer drevet af frivillige ildsjæle. Og vi vil alle de nye måltidsarrangementer, der vil blomstre ud af ”Danmark spiser sammen”.
Hvornår
Det hele sættes i gang i uge 17 med flere større fælles måltider over hele landet arrangereret af Folkebevægelsen – efterfulgt af mange, mange flere initiativer hos organisationerne, skolerne, foreningerne, kommunerne og virksomhederne i Folkebevægelsen. Målet er derved at få spredt kendskabet til indsatsen og gøre det lettere for hver enkel at invitere og nemmere at sige ja tak, når hele Danmark i uge 17 spiser sammen.
Er I med?
Er jeres organisation medlem af Folkebevægelsen mod Ensomhed? Så kan I søge op til 15.000 kr. i støtte til et spisearrangement – se her hvordan!
Alle kan være med
Alle disse måltidsarrangementer skal skabe grobund for tusindvis af flere lokale fælles måltider. Vi vil ud i hver en krog af Danmark og op på hver eneste (samfunds)etage, høj som lav, på land og i by – på tværs af generationer, kulturer og sædvanlige opdelinger, så alle involverer sig og får lyst til at invitere eller tage imod en invitation.
Hvordan
Hvert måltid, som Folkebevægelsen er med til at arrangere, vil sende mad-stafetten videre, så initiativerne kan sprede sig. Stafetterne skal leve hele året og udfordre os til at tage ansvaret og initiativet til at invitere nogle, der ellers ville spise alene, indenfor.
På hjemmesiden danmarkspisersammen.dk kan du allerede nu finde massevis af arrangementer, som du kan tilmelde dig. Eller du kan selv oprette et måltid og invitere. Der er også materialer til downloading, fx. “Den lillehåndbog til værten og gæsterne” og skabelon til invitation/plakat, logo og andre brugbare elementer til at sprede budskabet og Madstafetten. En slags starter-kit, som kan bruges af alle hele året.
Vil du være med, eller vil I vide mere?
Vil du være med til Danmark spiser sammen, så klik her
Hvis I som organisation, forening, skole, kommune, virksomhed m.fl. er interesserede i at blive medlem af Folkebevægelsen mod Ensomhed, så skriv til Projektleder Marie Asserhøj, folkebevaegelsen@modensomhed.dk
nyheder fra Facebook
Her kan du se de nyeste opslag på vores Facebookside. ”Synes godt om” os, og bliv opdateret med de nyeste arrangementer og tiltag.
HVAD KAN DU GØRE, NÅR DU MØDER ENSOMHEDEN
Hvis du føler dig ensom
- Sig ordet højt. Helst til en anden. Det er lettere at gøre noget ved et problem, når man kalder det ved rigtigt navn. Tal om ensomhed.
- Saml mod til at gøre noget ved det. Det kræver mod at skulle opsøge mennesker og hjælp. Du er den eneste, der kan gøre det for dig selv.
- Tag kontakt i dit netværk til et menneske, der virker rar. Eller til en organisation med et tilbud, du synes om. Brug modet og find tilliden frem.
Hvis du vil hjælpe andre
- Tal om ensomhed. Fortæl det, du nu ved: At ensomhed er en naturlig følelse, og at ingen derfor er alene om det. At dem, der føler sig ensomme, også selv skal gøre noget for at ændre deres situation.
- Gør en indsats for at se de mennesker, der er omkring dig. Kig dem i øjnene og hils. På den måde får ingen lov til at føle sig usynlig.
- Vær venligt vedholdende. Når man har følt sig ensom længe, kan det være overvældende pludselig at blive set og inviteret ind. Derfor kommer en del til at sige ”nej tak”. Det skal du respektere. Men det betyder ikke, at du ikke skal prøve igen. Det tager tid at få tillid.
- Tag initiativ til nye relationer. Byd din nabo på kaffe, invitér et par stykker fra fodboldholdet med hjem eller sæt dig og slå en sludder af med den ældre dame på bænken.
- Bliv frivillig. Der er rigtig mange tilbud, der hjælper mennesker, der føler sig ensomme. Og som frivillig i et af de tilbud, kan du (også) være med til at gøre en forskel. Samtidig kan dét at være frivillig styrke dit eget netværk.
- Gør de grupper og fællesskaber, du indgår i, mere åbne. Invitér en kollega med ned til frokost. Hils på de nye – og de stille.
OM ENSOMHED
Mange af os kender sikkert nogen, der ofte føler sig ensomme. Men ensomhed er desværre et tabubelagt område, som netop forstærkes af, at man ikke deler den med noget.
Ensomhed er en følelse, der kan opstå i forskellige livssituationer med forskellig intensitet og varighed. Du kan både føle dig ensom alene og sammen med andre. Uanset alder. 1
Konsekvenserne er store
Kortvarig ensomhed er ikke farlig. Den er kroppens signal om, at vi skal søge kontakt. Men når ensomheden bider sig fast og bliver langvarig, kan den få alvorlig konsekvenser og blive en ond cirkel. Ensomhed bliver farlig, når den begrænser. Når man ændrer adfærd eller får vanskeligere ved at være sammen med andre, fordi man tror, at man ikke har noget at tilbyde.
Ensomhed ødelægger ikke bare livskvaliteten, men kan være direkte skadeligt for helbredet.
Der kan gøres noget
Heldigvis kan ensomhed forebygges og bekæmpes. Det er derfor, at flere end 60 organisationer er gået sammen om Folkebevægelsen mod Ensomhed. Men samtidig kan vi også hver især gøre noget for at bekæmpe ensomhed.
Føler du dig selv ensom, kan du starte med at sige ordet højt. Helst til en anden. Det kræver mod at åbne op, men det er lettere at gøre noget ved problemer, når man gør det sammen med andre.
Vil du hjælpe andre med ensomhed, så begynd allerede i dag at tale om de ting, du nu ved.
Gør også en indsats for at se de mennesker, der er omkring dig, så de ikke føler sig usynlige. Åbn dine fællesskaber for andre ved at invitere en kollega med til frokost eller at byde naboen på kaffe. Du kan også blive frivillig i de mange tilbud, du bl.a. kan finde her på siden.
Ensomhedens videnskab
Ensomhed kan defineres og måles på mange måder, og derfor kommer forskellige undersøgelser frem til forskellige tal og konklusioner. Folkebevægelsen mod Ensomhed henter sine tal fra undersøgelsen ’Ensomhed i befolkningen’ Temaanalyse vol.3 2. Undersøgelsen er baseret på Sundhedsprofilen i Region Midtjylland 2013 og indeholder svar fra 33.285 danskere fra 16 år og opefter. Analysen anvender UCLA-3, som er en internationalt anerkendt måde at spørge ind til ensomhed på. Analysen anses som den mest retvisende nuværende undersøgelse af ensomhed i Danmark, og peger på, at der er flere end 210.000 voksne ensomme i Danmark.
1) For eksempel er der 22.000 børn og unge mellem 11-15 år, der føler sig ensomme. Baseret på Skolebørnsundersøgelsen 2014, som er en tværsnitsundersøgelse med 4.001 besvarelser af unge i aldersgruppen 11-15-år (5., 7. og 9. klasse). Skolebørnsundersøgelsen er gennemført af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Særkørsler baseret på UCLA-3-skala udarbejdet af ph.d. studerende Katrine Rich Madsen.
2) Kilde: Lasgaard, M. & Friis, K. (under udarbejdelse). Ensomhed i befolkningen: Temaanalyse vol. 3. CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling udarbejdet for Mary Fonden. I den helt nye undersøgelse har man anvendt den internationale UCLA-skala til at måle ensomhed. Som noget nyt blev ensomhedsskalaen medtaget i Sundhedsprofilen i Region Midtjylland, der er baseret på besvarelser fra 33.000 danskere i alderen fra 16 år.
210.000 mennesker i danmark føler sig ensomme
Det svarer til mere end en i hver gymnasieklasse …
eller næsten lige så mange, som der bor i Århus …
eller mere end 10 af dine facebookvenner